Ce se va întâmpla în Gaza după operațiunea „Rafah” și pericolul indus de „Doctrina șmirghelului”. Șeful Statului Major al IDF: „O sarcină de Sisif”

Ce se va întâmpla în Gaza după operațiunea „Rafah” și pericolul indus de „Doctrina șmirghelului”. Șeful Statului Major al IDF: „O sarcină de Sisif”
Publicat: 21/06/2024, 13:04
Actualizat: 21/06/2024, 13:15

S-au împlinit 6 săptămâni de când Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) operează în Rafah. Primul obiectiv al armatei israeliene a fost să securizeze Coridorul Philadelphi, de-a lungul graniței cu Egiptul. Acest lucru a fost realizat în trei săptămâni.

Acum, IDF se extinde în orașul Rafah, împrejurimile și cartierele sale, iar când această operațiune se va termina va apărea un mare semn de întrebare cu privire la ce va urma.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a făcut aluzie la provocările existente într-un interviu pe care l-a acordat pentru Channel 13 News. „A spune că vom face să dispară Hamas înseamnă a arunca nisip în ochii oamenilor. Dacă nu oferim o alternativă, nu vom avea decât gruparea Hamas într-un final”, a spus Hagari, citat de The Jerusalem Post.

Șeful Statului Major – general-locotenent Herzi Halevi – a declarat ceva similar luna trecută.

„Acum activăm din nou în Jabalya. Atâta timp cât nu există un proces diplomatic pentru a dezvolta un organism de conducere în enclavă care să nu fie Hamas, va trebui să lansăm campanii din nou și din nou în alte locuri pentru a demonta infrastructura Hamas. Va fi o sarcină de Sisif”, a recunoscut Herzi Halevi.

Ministrul Apărării Yoav Gallant și fostul ministru al cabinetului de război Benny Gantz au cerut, la unison, „o strategie pentru o zi după Gaza”.

Coridorul Philadelphi este o zonă tampon sub forma unui coridor de aproximativ o sută de metri lățime care se întinde pe 14 kilometri între Fâșia Gaza și teritoriul egiptean și al cărui control revine Egiptului de la retragerea unilaterală a Israelului din Fâșia Gaza în 2005.

„Nu există niciun motiv să reinventăm roata în Gaza”

Bătălia de la Rafah se va încheia, poate, chiar până la sfârșitul lunii, ceea ce va deschide calea unui mare semn de întrebare care reclamă un răspuns viabil.

Dacă IDF alege să se retragă din zonele urbane din Rafah, Israelul va rămâne în controlul a două coridoare din Gaza – Netzarim și Philadelphi. Acestea au fost zone strategice atunci când Israelul a gestionat Gaza, din 1967 până în 2005.

Așadar, Ierusalimul reproduce unele dintre metodele pe care le-a folosit în trecut, pe principiul „nu există niciun motiv să reinventăm roata în Gaza”.

Dar Israelul nu vrea să guverneze orașele din Gaza așa cum a făcut-o în 1970 și 1980. De asemenea, IDF nu vrea să pună capăt războiului și să se retragă complet. Mulți au sugerat să fie aplicată o politică similară cu cea din nordul Cisiordaniei, folosind raiduri pentru a-i ține sub control pe teroriști.

Israelul nu a operat niciodată pe deplin în El-Bureij, Nuseirat, Deir el-Balah sau Maghazi

Cabinetul de securitate, prezidat de premierul Benjamin Netanyahu, a definit distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas drept unul dintre obiectivele războiului.

Biroul premierului Netanyahu a reiterat acest lucru. Totuși, termenii „capacități militare și de guvernare” sunt destul de largi. Din această cauză, există multe momente pe parcurs și, în viitor, Israelul va putea pretinde „misiune îndeplinită”. Dar asta nu va însemna neapărat că Hamas a fost învins.

Și, odată ce Rafah va fi descoperit, vor apărea întrebări despre centrul Gazei. Israelul nu a operat niciodată pe deplin în El-Bureij, Nuseirat, Deir el-Balah sau Maghazi, deoarece controlul Hamas, acolo, era profund și continuă să fie o amenințare.

Foto – IDF


Citește și:

IDF avea informații precise despre un posibil atac Hamas încă din 19 septembrie 2023: „AVERTISMENTELE nu au fost luate în considerare”

IDF a eliberat 4 dintre ostaticii răpiți de HAMAS. Luptători Shin Bet și Yamam au participat la operațiune: „Starea lor medicală este stabilă”

IDF atacă în Rafah și demolează un complex de antrenament al HAMAS: „Tuneluri localizate, arme confiscate, mai mulți teroriști au fost uciși”

Șeful Comandamentului Nord al IDF, despre o OPERAȚIUNE militară în Liban: „Am finalizat pregătirile, Hezbollah se va confrunta cu o armată puternică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Clara Barton, creatoarea Crucii Roșii Americane. „Mi-aș dori doar să pot lucra pentru un scop...